Kunstenaars


Nieuws Brief
Verschijnt ongeveer 6 maal per jaar.
Ja, ik ontvang graag een nieuwsbrief
Galerie | Kunstuitleen DIJKSTRA
2100 DEURNE (Antwerpen)
Turnhoutsebaan 277
T +32 (0)3 326 41 77
Galerie | Kunstuitleen DIJKSTRA
5144 AA WAALWIJK (NL)
(postadres) Sint Antoniusstraat 19 j
T +31 (0)416 33 42 03
Hendrik Chabot

Hendrik (Henk) Chabot (NL, 1894-1949)


Kunstschilder en beeldhouwer, geboren te Sprang-Capelle en overleden te Rotterdam.
Hij wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. Kenmerkend zijn een zeer pasteuze schildertechniek en een hoekige structuur.
Studeerde aan de Rotterdamse Academie waar hij les kreeg van A. Derkzen van Angeren (etsen). Maakte reizen naar Dresden, München en Wenen. Was lid van kunstenaarsgroep De Branding (met onder meer Herman Bieling) en later van R33.
Vanaf de 30-er jaren krijgt schilderen de overhand. In 1933 verbleef hij in Zeeland waar hij Charley Toorop ontmoette. Het beeld “De voetballer” bij het Feyenoord-stadion is van zijn hand. Regelmatig tentoonstellingen bij Kunstzaal Van Lier te Amsterdam. Een van de belangrijkste verzamelaars van zijn werk was het Rotterdamse slagersechtpaar Van Tol. Uit deze collectie is het Chabotmuseum te Rotterdam ontstaan. Werk van zijn hand bevindt zich in particuliere- en museumcollecties (onder meer Museum De Fundatie in Zwolle, Groninger Museum, Museum Boymans Van Beuningen Rotterdam, Chabot Museum Rotterdam, Van Abbe Museum Eindhoven, Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam)