JUDY LEVY (USA, °1945)

De inspiratiebron en belevingswereld van Judy Levy is New York, de stad die gedurende vele jaren van haar leven hard voor haar was, maar die haar altijd ook fascineerde: een ware haat-liefde verhouding. Om uiting te geven aan de indrukken die deze stad en het (over-)leven in New York op haar maakten en maken, ontstonden de collages.
Zij zijn niet op de eerste plaats esthetisch, ook niet overduidelijk en compleet, maar zij geven de onsamenhangendheid en hoeveelheid van indrukken weer, die Levy dagelijks, zeker niet met tegenzin, 'verwerkt'. Teneinde, door al die indrukken op haar manier te verwerken, telkens opnieuw gelouterd te worden en bestand te zijn tegen het leven van alledag.

Een meer specifieke inspiratiebron is de 'jazz-scene'. Jazz is voor Levy veel meer dan alleen muziek. Jazz is leven, is kunst, is rebellie, is structuur. Jazz is voor Judy Levy het 'american symbol' bij uitstek. Jazz heeft de kleuren die Judy Levy als kunstenares nodig heeft om zich goed te voelen. Of om zich niet goed te voelen. Maar in elk geval om de hartslag van haar leven te voelen.