KAMAGURKA (België, °1956)

Kamagurka, "Kama" voor de Vlamingen, is het pseudoniem van Luc Zeebroek. Hij behoort tot de generatie die in de jaren zeventig alle mogelijke media zoals tekst, beeld, performance en muziek onderzocht als mogelijkheid om persoonlijke ervaringen en ideeën te realiseren. In feite was het een tijd waarin alles mogelijk was.  Die anarchie trok ook Zeebroek aan, maar openbaarde zich voornamelijk in zijn cartoons, verhalen en performances.

Voor Kamagurka was het serieuze begin met schilderen zo'n uitdaging om opnieuw te starten en de mogelijkheden eens te verkennen. Het schilderen bleek, eerst met acryl en spoedig daarna met olieverf, een taai proces van werken te zijn. Hij moest los komen van het vertalen van z'n tekeningen. Maar al snel dan toch ontstaan beeldende associaties die tijdens het schilderen worden geboren.

Het uitgangspunt blijft dat hij op spontane wijze onverwachte combinaties van vormen en voorstellingen schept die heel associatief en komisch tegelijk kunnen zijn. Hij laat zich in eerste instantie zelf verrassen door de creaturen en voorstellingen die hij zelf tot leven brengt.