VITO GALFANO (Italië, 1946-1995)

Vito Galfano is in 1946 geboren in Marsala, Sicilië. Hij vertrok naar Nederland en studeerde in de tweede helft van de 70-er jaren aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. In zijn eerste jaren als kunstenaar raakte hij vooral bekend door zijn spraakmakende performances, 'Künstleraktionen' en 'practical jokes'.

Zijn werk van de laatste vijf jaren laat duidelijk de ontwikkeling zien van de uitdagende zelf-expressie uit zijn vroegere jaren naar een meer contemplatieve manier van schilderen. Het werk van Vito Galfano blijft dan vooral gedomineerd door symbolen, die zowel de band met als de vervreemding van zijn moederland tot uitdrukking brengen. Met zijn kleurrijke romige palet weet hij warmte te scheppen, de onmiskenbare, eeuwenoude invloed van zijn vaderland en van de rituelen uit zijn jeugd.

Daarmee heeft Galfano de belangstelling gewekt van kunstminnaars in Nederland en België zowel als in Italië, hetgeen onder meer blijkt uit vele succesvolle tentoonstellingen in musea en galeries in Arnhem, Amsterdam en Antwerpen, Venetië en Rome.